ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΥΟΝΕΡΙΩΝ
Φέτος το καλοκαίρι είχαμε όλοι την ευχαρίστηση να δούμε να λειτουργεί στα Κρυονέρια και το λαογραφικό Μουσείο που έφτιαξε ο Σύλλογος των Απανταχού Κρυονεριτών «Ο ΔΑΜΙΑΝΟΣ» στο παραδοσιακό ιδιόκτητο κτίριο του Συλλόγου δίπλα στην κεντρική πλατεία του χωριού.
Πρόκειται για μια αξιέπαινη προσπά­θεια του Συλλόγου που ξαναζωντανεύει στη μνήμη μας την ιστορία του χωριού μας.
Εκτός από τα πλούσια εκθέματα Λαϊκής Τέχνης και Πολιτισμού που περιλαμβάνονται στο Μουσείο, την Ιστορία του χωριού αφηγήται με απλό και γλαφυρό τρόπο στη καλογραμμένη κορνίζα που έχει αναρτηθεί αριστερά της εισόδου, καθώς μπαίνουμε στο Μουσείο, ο ακούραστος συγχωριανός μας, δάσκαλος, κ. Γ. Στραβοδήμος.
Στο ισόγειο λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας όπου έχουν συγκεντρωθεί παλιές φωτογραφίες από τα Κρυονέρια - φωτογραφίες που συνδέουν το χθες με το σήμερα, που μας θυμίζουν αγαπημένα και γνωστά πρόσωπα που έφυγαν από τη ζωή. Στον ίδιο χώρο επίσης, με την φροντίδα πάλι του δασκάλου Γιώργου Στραβοδήμου, που δεν ξεχνάει το ρόλο του σαν εκπαιδευτικός εκτίθενται και φωτογραφίες από τα άγρια ζώα της περιοχής, πράγμα που προκαλεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των παιδιών που κάθε καλοκαίρι παραθερίζουν στα Κρυονέρια.
Το κτίριο του Πνευματικού Κέντρου τελικά είναι ένας πολυχώρος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κάθε ηλικία.
Στο ισόγειο εκτός από όσα προαναφέραμε, λειτουργεί και το Αγροτικό Ιατρείο του χωριού μας, έτσι ώστε την εποχή που είμαστε στο χωριό να έχουμε, μέσα σ' ένα ευχάριστο και άνετο περιβάλλον την ιατρική φροντίδα του Αγροτικού Ιατρού.
Σίγουρα το δημοτικό Διαμέρισμα Κρυονερίων είναι ένα πανέμορφο, νοικοκυρεμένο χωριό, στην αλυσίδα των ομόρων χωριών που αποτελούν το Δήμο Αποδοτίας της Ορεινής Ναυπακτίας και οι άνθρωποι του κάνουν το καλύτερο για να ομορφύνουν το χωριό τους. Αυτό πρέπει να το λάβει ιδιαίτερα υπόψη της η Δημοτική Αρχή αλλά και η Νομαρχία Αιτ/νίας.
Η επιστροφή στο χωριό, η επιστροφή στην παρθένα φύση της Ναυπακτίας σηματοδοτεί την επιθυμία του σύγχρονου ανθρώπου για διακοπές ποιότητας, μακρά από το μαζικό τουρισμό και την τυποποιημένη διασκέδαση που προπαγανδίζουν τα ΜΜΕ σήμερα.

Κρυονέρια 11 Αυγούστου 2007

Νίκος Αν. Σκιαδάς
Γεωπόνος - Μελετητής
Πρώην Γ. Δ/ντής Ε ΑΣ Αγρινίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: