Ο Κρυονερίτης Ηγούμενος Δαμιανός

Συγγραφέας: Γ. Π. Καραθανάσης
Έτος κυκλοφορίας: 1987
Σελίδες: 80


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEglN9ibydDucExBHC6-v3nk07yb3pw4u3w-BiOiaF5lwOpzwzV2ObPmWPIX4YLJ_N8_MQ5lApIoedOSiogcCbMuTltnPCySad_Iw9oYcOs65-SYSYT-xEyTpU6dXwhFveABO_xPaPwUHXA/s400/scan0080.jpg
Προλογικό Σημείωμα

Μεγάλος είναι ο αριθμός των αγωνιστών που έλαβαν μέρος στον ξεσηκωμό του 1821.
Απ’ αυτούς πολλοί είναι οι γνωστοί που έμειναν στο πέρασμα του χρόνου.
Αρκετοί σηκώθηκαν προσωρινά από την αφάνεια μα σύντομα ξεχάστηκαν. Οι περισσότεροι όμως παραμένουν άγνωστοι και σήμερα ακόμα.
Σποραδικά η νεώτερη ιστορική έρευνα, που τα τελευταία χρόνια δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, φέρνει μερικούς στη δημοσιότητα και συμπληρώνει τον ατέλειωτο κατάλογο.
Ένας από τους ξεχασμένους αυτούς αγωνιστές είναι και ο Κρυονερίτης Ηγούμενος Δαμιανός. Ούτε μια θέση δεν βρήκε στις χιλιάδες των φακέλλων που είναι στο Τμήμα Χειρογράφων της Εθνικής Βιβλιοθήκης.
Αξιόλογη αδημοσίευτη αλληλογραφία, που σ' αυτή κυρίως στηριζόμαστε, γύρω στ' όνομα του και το μοναστήρι που έκτισε βρίσκεται σκορπισμένη στους διάφορους φακέλλους των Γενικών Αρχείων του Κράτους.
Αραιά συναντιέται τ' όνομά του σε διάφορα κείμενα και με λίγες μόνον λέξεις. Ανασηκώθηκαν βέβαια τα τελευταία χρόνια μερικές πλευρές της ανήσυχης ζωής του από τον Ι. Δ. Καλλιαμβάκο, Φ. Πολίτη, Κ. Σ. Κώνστα, που θα σημειωθούν πιο κάτω στα σχετικά τμήματα της εργασίας αυτής, πλην όμως η προβολή του έργου του δεν ολοκληρώθηκε ακόμα.
Η περίπτωση του Δαμιανού, που θα μας απασχολήσει στη συνέχεια, είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Συγκεντρώνει το δυναμισμό του υποδούλου που ενεργεί με φρόνηση και αποφασιστικότητα στο ύπουλο και εχθρικό περιβάλλον της εποχής του. Διαλέγει το στόχο, κινείται μεθοδικά την κατάλληλη στιγμή και ρίχνεται σ' αυτόν αποφασισμένος να πετύχει. Μια εκπληκτική πορεία μας δείχνει ή ζωή του.
Ξεκινάει σαν άγνωστος τσοπάνος, γίνεται καλόγηρος, χτίζει ένα καινούργιο μοναστήρι, του δημιουργεί μια σημαντική περιουσία, συμμετέχει ενεργά στη Φιλική Εταιρία και στις διάφορες μάχες του μεγάλου απελευθερωτικού αγώνα και σβύνει την επομένη της εξόδου στο πεσμένο Μεσολόγγι.
Αυτό μας έσπρωξε σε πολύχρονες αναζητήσεις σχετικών στοιχείων στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και σ' άλλες πηγές, μιας και τυχαίνει να κρατούν οι ρίζες μας από τα ίδιο χωριό, με σκοπό τα στοιχεία αυτά να εκτεθούν αναλυτικά με την ευκαιρία των 150 χρόνων από το θάνατο του (12.4.1826), δεδομένου ότι περιληπτική παρουσίαση μέρους αυτών έγινε στο περιοδικό «ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ» (1975, σελ. 263 - 270).
Η μη πραγματοποίηση του αρχικού σκοπού και η εν τω μεταξύ ανεύρεση και άλλων στοιχείων μας οδήγησε στην παρούσα εργασία, η οποία πιστεύουμε να προβάλλει στις πραγματικές τους διαστάσεις τη μορφή και το έργο του Ηγουμένου Δαμιανού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: